WORLD’S EASIEST MUSHROOM PIE

Hi! Here comes a little weekend recipe for you. Last weekend we went out with my dad to pick funnel chantarelles and got about 4-5 litres I’d say. Fresh mushrooms are so expensive to buy in the grocery shop or from markets and that’s why many pick loads of mushrooms and then sell them. You could probably earn quite well from it 😉 If you have the time to pick that is. It’s so nice to be able to go out and pick our food in the forest and then make something delicious out of it. It definitely is a small luxury to have all these goodies growing in our Finnish forests, for me it is at least.

//Hej! Här kommer ett litet helgrecept för er. Förra helgen gick vi och plockade trattkantareller med min pappa och fick kring 4-5 liter skulle jag säga. Färska svampar är så dyra att köpa i butiken eller från marknader och därför plockar ju många massvis svamp och säljer sedan. Man skulle säkert kunna förtjäna ganska bra på det 😉 Det är så skönt att kunna gå ut och plocka svamp i skogen och sen göra något gott av det. Det är definitivt en lyxig grej att ha allt detta goda som växer i våra finska skogar, för mig är det det åtminstone.

Let’s start then. I got this recipe from a colleague who also is my go to inspo for mushroom recipes haha. All I ever used to make was a fresh mushroom pasta that my dad always makes us in the summers, but that’s not the recipe I’ll share. This is probably the easiest ever to make.
You need:
a pie crust (or make your own)
1l fresh funnel chantarelles
onion
spinach
3 eggs
2dl cream
cheese

//Då börjar vi. Jag fick receptet av en kollega som också är min go to inspo för svamprecept haha. Allt jag brukade laga var en färsk svamppasta som min pappa alltid lagar åt oss på somrarna, men det är inte recepetet jag ska dela nu.
Du behöver:
en pajdeg (eller laga din egen)
1l färska trattkantareller
lök
spenat
3 ägg
2dl grädde
ost

You do:
Preheat the oven to 200C and while you wait, press in the crust in the form. Then bake only the crust in the oven for 10 minutes.
Chop and fry the onion and add spinach. If you have fresh mushrooms, fry them separately as there is a lot of water that needs to come out of them. You can add salt and pepper to the mushrooms if you want to at this point.
Mix the eggs and the cream well together.
Add the onions, spinach and mushrooms onto the pre-baked crust. Pour the egg-cream mix over. Top with cheese and bake for another 20-30 minutes in the oven.

//Du gör:
Värm ugnen till 200C och under tiden kan du trycka ut pajdegen i formen. Grädda endast degen i ugnen i 10 minuter.
Hacka och stek löken och tillsätt spenat. Om du har färska svampar, stek dem separat eftersom det finns en hel del vatten som ska ut från dem. Du kan tillsätta salt och pepper till svampen om du vill i det här skedet.
Blanda äggen och grädden ihop.
Sätt löken, spenaten och svamparna på det gräddade pajbottnet. Häll ägg-grädde blandningen över. Toppa med ost och grädda för 20-30 minuter i ugnen.

It can’t seriously get easier than this and I promise that the hardest part is to wait for the pie to cool down! It’s the perfect evening snack with a cup of tea, for lunch with a small side salad or just as it is or why not together with a soup for dinner to make the meal a little bit bigger. However you want, but it will taste the best when the crust and cheese are still fresh out of the oven. Good luck ❤

//Det kan seriöst inte bli lättare än såhär och jag lovar att den svåraste delen är att vänta på att pajen svalnar lite! Det är det perfekta kvällsmålet men en kopp te, till lunch med en liten sallad på sidan eller bara som sådan eller varför inte tillsammans med en soppa till middag för att göra måltiden lite större. Hur du vill, men den smakar bäst när degen och osten är nybakad. Lycka till ❤

Published by Carolina Törnqvist

28 years old, working and living in Helsinki, Finland. Currently studying to take a private pilot license. Love to travel, explore and experience new things while still wanting to live sustainable. My whole life is my hobby and I want to do things that make me happy and always follow my gut feeling. Follow my blog for a mix of lifestyle, recipes, travel, sustainability and pretty much anything between heaven and earth.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: